Warmtescan

In januari 2019 hebben we bij meer dan 40 huishoudens een quickscan gedaan van hun voorgevel om te kijken waar de warmte lekt.

De foto’s zijn gemaakt met een speciale warmtebeeldcamera, die infrarode warmtestraling kan vastleggen. Hoe lichter de kleur op de foto is hoe meer warmte je woning op die plek uitstraalt. Een warmtescan geeft aan waar warmte uit de woning verloren gaat en waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen. Een warmtebeeldcamera kan helpen bij het opsporen van de volgende gebreken:

• Ontbrekende isolatie of natte uitgezakte isolatie;
• Koudebruggen (in de isolatie);
• Grote kieren, naden en gaten;
• Bouwgebreken;
• Onjuiste detaillering;
• Lekkages.

Slechte isolatie kan in een woning van gemiddelde omvang jaarlijks zo 1000 euro aan stookkosten schelen. Dit staat gelijk aan ongeveer tien procent van de totale klimaatbelasting van een gemiddeld huishouden. Wonen in een slecht geïsoleerd, tochtig huis is bovendien onprettig: het voelt er altijd koud aan. 

Er zijn grofweg twee soorten warmtebeelden: de quick scan en de uitgebreide warmtebeeld-rapportage. De Quick scans zoals deze, worden door verschillende gemeenten soms kosteloos aangeboden en geven een beeldende eerste indruk van onnodig energieverlies in een huis. Een uitgebreide warmtebeeld-rapportage geeft voor 250 tot 400 euro een gedetailleerder beeld van de kwaliteit van de isolatie van een huis en komt met een geschreven rapportage. 

Voorbeeld scan van bovenste twee verdiepingen van huis uit 1895

De mensen die hier wonen hebben gereageerd op hun scan. Zij waren van plan het dak te isoleren. Want ze wisten wel dat daar warmte lekt. Ze hadden het plan alleen het platte dak te doen maar na het zien van deze scan zei mevrouw: “kijk nu zie ik dat ook de schuine delen waar de dakpannen zitten, geïsoleerd moeten worden! Hiermee kan ik mijn man wel overtuigen.”

Voorgevel begane grond van huis Regentessekwartier uit 1895

De mensen die hier wonen zien duidelijk verschil tussen de begane grond waar de muren van binnen uit geïsoleerd zijn, en de bovenverdieping waar dit maar deels is gebeurd, namelijk links minder dan rechts.

Bovenste twee verdiepingen van huis Regentessekwartier uit 1895

En deze mensen zijn tevreden met hun eigen dak maar gaan nu wel even bij de buurman aanbellen want er zit een heel licht gekeurd stuk rechtsboven in de hoek van de foto en dat is het dak van de buurman.

Deze scans zijn eenvoudig maar een uitgebreide scan kan veel inzicht geven. Een uitgebreide warmtebeeld rapportage kost gemiddeld 250 tot 400 euro.