Samen vergelijken

Energiekosten:betaal ik veel? En hoeveel betalen de buren? Kan ik besparen?
Energie is naast hypotheeklasten (of huur) de hoogste kostenpost in een huishouden. Wat je aan energiekosten betaalt, verschilt ook nog eens sterk. Energiekosten kunnen variëren van € 1.000 tot wel € 3.000 per jaar. Je hypotheeklast en de kosten voor verzekeringen kun je meestal niet wijzigen, maar het leuke aan energiekosten is dat ze direct te beïnvloeden zijn door bijvoorbeeld maatregelen te nemen of je gedrag aan te passen.

Hoe ontstaan energiekosten precies?
Je energiekosten lopen gelijk met je energieverbruik; hoe meer je verbruikt, hoe meer je betaalt. Energieverbruik wordt bepaald door twee dingen: de mensen en het huis. Het huis bestaat uit de apparaten, (CV-ketel, boiler, lampen) en het gebouw (muren, dak, vloer). De apparaten bepalen hoeveel energie er gebruikt wordt, en het gebouw bepaalt hoe de energie wordt vastgehouden. Simpel toch? Als je heel zuinig bent, maar in een heel onzuinig huis woont, kan je energierekening hetzelfde zijn als dat je heel onzuinig bent, maar in een heel zuinig huis woont. Zowel je gedrag als je huis bepalen je energieverbruik!

Jouw rekening
Nu even naar jouw energierekening; je weet waarschijnlijk niet of je energieverbruik hoog of laag is. Dat is helemaal niet vreemd, je kunt het immers niet goed checken. Stel dat je ook weet wat je buren verbruiken, dan weet je direct of je veel of weinig gebruikt. Vervolgens is het makkelijk om uit te vinden hoe je het energieverbruik zou kunnen verminderen. Omdat niet alle huizen hetzelfde zijn, en ook niet alle bewoners hetzelfde zijn, vergelijken we jouw huis het liefste met een vergelijkbaar huis, of berekenen we het verschil ten opzichte van andere huizen. Ter illustratie, je geeft gemiddeld twee keer zoveel uit aan gas als aan elektriciteit (als je een CV ketel hebt en op gas kookt).

Vergelijken
Om je verbruik toch te kunnen vergelijken, kun je naar een EnergyParty komen. Dat is een bijeenkomst, waarbij een aantal buren of vrienden samen inzicht krijgen in hun energieverbruik, en waar mogelijke besparingen liggen. Door de energierekening en de huizen met elkaar te vergelijken, kom je er achter waarom jij wellicht wat meer of wat minder energiekosten hebt. Zijn er bijvoorbeeld een aantal apparaten die erg veel stroom verbruiken of heeft de ander bijvoorbeeld dubbel glas. Door het verbruik te vergelijken, kun je zien wat het je elk jaar kost.

Wij kunnen je helpen met besparen op een manier die het beste bij jou past!  Grofweg zijn er vier manieren om energieverbruik te beïnvloeden: gedrag aanpassen, selectief energie inkopen, besparen, maatregelen nemen en zelf energie opwekken. De eerste maatregelen kosten niets en leveren direct resultaat op. De laatste twee kosten geld, maar leveren natuurlijk ook direct een besparing op je energierekening op. We hebben een aantal slimme rekentools om dit voor jouw huis helder te maken. Vindt je dit interessant, stuur een mailtje naar info@070energiek.nl.

 

-> terug naar andere doelstellingen 070Energiek