Financiering, Subsidies en Collectieve inkoop

Financiering

Lening: Energiebespaarlening voor particulieren Wil je investeren in bijvoorbeeld HR ++ glas, maar heb je niet het budget? Kijk dan eens naar de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening is een mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan je eigen huis te kunnen financieren. Afhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van je Energiebespaarlening te dekken. Maak van uw huis een heerlijk comfortabel thuis en investeer slim. Meer info. Lening: Duurzaamheidsfonds VvE’s Is jouw VvE kleiner dan 10 appartementen? Moet er noodzakelijk onderhoud uitgevoerd worden? Wil je ook nog het comfort van jullie appartementen verbeteren en energie besparen, dan kun je gebruik maken van het VvE-fonds. Meer info. (Groene) Hypotheek Indien u EnergieBesparende Voorzieningen (EBV) financiert, mag u in 2020 tot 106% (in plaats van 100%) van de waarde van de woning lenen. Ook bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt de maximale kostengrens verhoogd. De gebruikelijke inkomenstoets, waarmee wordt bepaald hoeveel u kunt lenen, laat investeringen in energiebesparing tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing. Voor een nul-op-de-meter woning bedraagt dit maar liefst € 25.000. Een vereiste is wel dat uw inkomen minimaal € 33.000 is. Daarnaast hebben diverse geldverstrekkers een speciale groene of duurzame hypotheek. Dit kan voordeliger zijn dan een normale hypotheek, maar dat is niet per definitie het geval. Informeer bij uw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden of lees op NHG.nl of vereniging Eigen Huis meer over de financiering van EnergieBesparende Voorzieningen. Zoek de financieringsmogelijkheden in jouw gemeente Een totaaloverzicht van de financieringsmogelijkheden in jouw gemeente is te vinden op https://svn.nl/particulieren/landkaart.

Subsidies landelijk

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf? Dan kunt u gebruiken maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in:
  • een warmtepomp
  • een zonneboiler
  • een aansluiting op een warmtenet
  • 5 typen isolatiemaatregelen.
Betreffende 5 typen isolatiemaatregelen:
  1. Dakisolatie of zolder/vlieringvloerisolatie
  2. Gevelisolatie (binnen- of buitengevelisolatie)
  3. Spouwmuurisolatie
  4. Vloer- en/of bodemisolatie
  5. Glas, Kozijnpanelen en Deurisolatie  (HR ++ glas, Triple glas incl. isolerend kozijn)
Voorwaarde is minimaal 2 maatregelen. Energiebesparing eigen huis De subsidie ‘energiebesparing eigen huis’ (SEEH) voor eigenaar en bewoner ontvang je als je minimaal 2 energiebesparende maatregelen toepast. Je kunt kiezen uit isolatie van dak, gevel spouwmuur, vloer, bodem en het aanbrengen van hoogrendementsglas. De hoogte van de subsidie verschilt per genomen maatregel.  Meer info.

Zonnepanelen

Salderingsregeling De salderingsregeling blijft in ieder geval tot 1 januari 2023 bestaan. De salderingsregeling houdt in dat eigenaren van zonnepanelen hun teruggeleverde kilowatturen mogen verrekenen met afgenomen kilowatturen. Dit betekent bijvoorbeeld dat gebruikte kilowatturen in de nachtelijke uren weggestreept mogen worden tegen de meeropgewekte kilowatturen tijdens de zonnige momenten. Na 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Check hier of u mag salderen.  Btw op zonnepanelen terugvragen Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (2.600 wattpiek) voor 4.600 euro levert dit 800 euro op: 21 procent van jouw investering. Veelal zal de leverancier de Btw-teruggave voor je kunnen regelen. Wil je het zelf aanvragen? Milieucentraal wijst de weg.

Collectieve inkoop

Burenkorting Heb je na de EnergyParty interesse in een of meerdere maatregelen, dan is het interessant om te bekijken of buren of vrienden mee willen doen met de aanvraag. In dat geval zijn leveranciers vak wel geïnteresseerd om burenkorting te geven.  Vraag aan je lokale energieloket of er een collectieve actie loopt in je buurt of kijk op de buurkracht app om te zien wat er in je buurt al loopt.

Buurkracht app

Heb je een idee voor je buurt of wil je lijken wat er in je buurt gebeurt? Download dan de Buurkacht app. In de Buurkrachtapp kunnen buren elkaar vinden na afloop van een EnergyParty. Je kunt een activiteit aanmaken op het moment dat je samen aan de slag wil. In de app kunnen de buren contact met elkaar houden, tips uitwisselen en meer buren betrekken als ze daar behoefte aan hebben. De Buurkrachtapp is te downloaden in de Play store/App store. Je kan een account aanmaken, maar je kan ook met de Facebookaccount aanmelden. Als je je hebt aangemeld, kun je een activiteit aanmaken voor bijvoorbeeld “samen isoleren”. Je kunt andere mensen/buurtgenoten uitnodigen door die activiteit te delen middels de knop rechtsboven. Voor meer ondersteunende informatie over de Buurkrachtapp kun je kijken op www.buurkracht.nl/support